Elena daniel art
Το Peace2Peace είναι ένα δικοινοτικό δρώμενο με εγκαταστάσεις έργων ανοικτού χώρου φτιαγμένων με σμιλί. Στόχος του είναι η δημιουργική επαφή, γνωριμία, ανταλλαγή ιδεών, κατάρριψη στερεοτύπων, αποδόμηση προκαταλήψεων και η ανάπτυξη φιλίας ανάμεσα σε Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες γυναίκες και όχι μόνο.
Η ομάδα, αποτελείται από γυναίκες από όλη την Κύπρο δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2016. Από τότε, οι γυναίκες συναντώνται και δημιουργούν από κοινού εγκαταστάσεις φτιαγμένες με σμιλί. Μέσω της διαδικασίας αυτής αναδεικνύονται οι έννοιες της δημιουργικότητας, της ειρήνης και της συνύπαρξης. Το σμιλί, ως μια από τις πιο διαδεδομένες παραδοσιακές χειροτεχνίες, λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος ατόμων και ομάδων σε ένα βασικό, καθημερινό, ανθρώπινο επίπεδο. Το κάθε άτομο συμβάλει στα έργα που δημιουργούνται με ένα ή περισσότερα κομμάτια και όλοι συμμετέχουν στην ολοκλήρωση του έργου συνδέοντας τα διαφορετικά μέρη του στον εξωτερικό χώρο όπου γίνεται η εγκατάσταση.
Μέσα από την αυτή την συνεργασία και την γόνιμη επαφή δημιουργείται ένας δεσμός φιλίας κι αλληλοκατανόησης κι από τις δυο πλευρές που κάνει αυτή την δράση να έχει ιδιαίτερη συναισθηματική βαρύτητα.
Το 2017 το Peace2Peace - RevisitingMouttalos, αποτέλεσε μέρος του επίσημου προγράμματος του Πάφος2017 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, στο κομμάτι της κοινωνικής συμμετοχής.
Η ομάδα του Peace2Peace μέσα από τις συναντήσεις της, την ανταλλαγή ιδεών και την συμμετοχή πάνω από 300 γυναικών από όλη την Κύπρο, δημιούργησαν εγκαταστάσεις σε πολλά σημεία της Κύπρου όπως:
Άγκυρα - Λιμανάκι Κάτω Πάφου Ιούνιος 2016, Ελιά - Πάρκο Μαλιώτη Πάφος Σεπτέμβριος 2016, Buyuk HanΛευκωσία Νοέμβριος 2016, Τέμενος Αγίας Σοφίας Πάφος Απρίλιος Pafos2017, Βοτανόκηπος Μουττάλου Μαϊος Pafos 2017, Νεκρή Ζώνη Λευκωσία Ιούλιος 2017, Χάνι του Ιμπραήμ Δεκέμβριος Pafos 2017, Άγιος Σοζωμενος «Α place of barley” Μάρτιος 2018, Καϊμακλι Λευκωσια “Pame Kaimakli -Adopt an artist” Μάιος 2018
Επίσης, έχει συμμετάσχει σε προγράμματα Πανεπιστημίων του εξωτερικού τα οποία ερευνούν τον ρόλο των γυναικών σε ζώνες με συγκρούσεις. Ακόμα έχει αποστείλει έργο της στο Ισραήλ μετά από πρόσκληση της Πρεσβείας της Κύπρου στο Ισραήλ. Το έργο παραμένει στην Ισραηλινή Knesset
Δημιουργοί και συντονίστριες είναι οι: Χριστιάνα Μουζουρη, Νιλγκιούν Ακίν και Έλενα Δανιήλ
Καλλιτεχνικός συντονισμός: Έλενα Δανιήλ